Stichting DuoFietsen Ter Apel e.o.

1. Inleiding

De Stichting DuoFietsen Ter Apel e.o. (Stichting DFTA) is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Zij zijn de gasten. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Door Stichting DFTA zijn mensen vaker buiten, meer in beweging, en krijgen ze meer sociale contacten. Samen lekker fietsen en genieten!

De gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, zien, horen, cognitie (bv. dementie). Ook ouderen en mensen die kampen met eenzaamheid behoren tot de doelgroep. De vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten.

Fietsen is heerlijk als ontspanning, omdat je dan tegelijkertijd om je heen kunt kijken en kunt genieten van mooie vergezichten. Je kunt je zorgen van alledag even achter je laten en je hoofd leeg maken. Zeker na een drukke werkdag zullen de positieve effecten op je mentale gezondheid niet onopgemerkt blijven.

Wanneer je fietst, zal je algemeen gevoel van welzijn verbeteren. Naast het feit dat je hersenen een opkikker krijgen, zorgt fietsen voor een vermindering van stress en meer ruimte in je geest. Het is eigenlijk bijna een vorm van meditatie. Alleen dan met extra beweging.

Tevens ben je beter in staat om zaken te relativeren. Fietsen creëert een ruimte in je hoofd die anderzijds vol zat met gedachten, stress en getob. Van fietsen wordt je fit, sterk, gezond én gelukkig!

2. Missie

De missie van Stichting DuoFietsen Ter Apel is mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, de mogelijkheid bieden om samen met een vrijwilliger weer buiten te komen, zinvolle sociale contacten te hebben en te bewegen door middel van het maken van fietstochten.

“Samen fietsen door mooi Westerwolde!”

3. De Kernwaarden

De kernwaarden van de Stichting DuoFietsen Ter Apel e.o. zijn:

  • Wij hebben een persoonlijke en respectvolle benadering van de gasten, met aandacht voor veilige duofietsen, veilige rijstijl en privacy.
  • Wij hebben een duidelijk beleid voor toelating van gasten, waarin wij niet op voorhand mensen uitsluiten en waarin we de deelname voor alle gasten betaalbaar houden.
  • Wij zijn een organisatie die fietstochten maakt op duofietsen en rolstoelfietsen, met op elke fiets een vrijwilliger en een gast. We zijn absoluut geen verhuurorganisatie van duofietsen.
  • Wij hebben een goed beleid voor toelating, uitsluiting en ondersteuning van de vrijwilligers.
  • Wij streven naar het verkrijgen van een ANBI status.

4. Beloningsbeleid

Stichting DuoFietsen Ter Apel beoogt het algemeen nut en heeft geen winstoogmerk. De bestuurders en vrijwilligers genieten geen beloning voor hun werkzaamheden voor de stichting. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

5. De gewenste situatie

De thema’s van de stichting zijn: bewegen, contact met elkaar maken. We gaan er hierbij vanuit dat deze activiteiten het welzijn van gasten van DFTA bevorderen.

Credo van de stichting luidt: “Samen fietsen door mooi Westerwolde!”

Mensen die nog graag fietsen, maar dat zelfstandig niet meer kunnen, bieden wij fietstochten van circa 1-3 uur aan op een duofiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, zittend naast een vrijwilliger (fietsmaatje) die trapt en stuurt. De doelgroep is op voorhand niet aan begrenzingen gebonden.

Met deze fietstochten wordt het isolement van de gast doorbroken, komen de gasten op een gezellige manier fysiek in beweging en ontstaan er waardevolle contacten tussen onze enthousiaste vrijwilligers en onze minder mobiele en vitale gasten.

6. Uit de statuten van onze stichting

6.1 Naam
De stichting draagt de naam: Stichting Duofietsen Ter Apel e.o.

6.2 Plaats van vestiging
De stichting is gevestigd in de gemeente Westerwolde.

6.3 Doel
De stichting heeft ten doel: het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van het sociaal klimaat in de gemeente Westerwolde, waarbij extra aandacht besteed zal worden aan het welzijn van achtergestelden, minder kansrijken en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

6.4 Middelen
De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door activiteiten te organiseren en uit
te voeren, gericht op ontmoeting, sociale activering en bestrijding van eenzaamheid. Deze activiteiten zullen worden uitgevoerd door vrijwilligers, die hun inzet baseren op betrokkenheid en solidariteit met kwetsbare, minder kansrijke, medemensen.

6.5 Activiteiten
De concrete activiteiten bestaan uit het maken van fietstochten en tochtjes met mensen, die dat niet alleen kunnen of niet zelfstandig kunnen fietsen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van aangepaste fietsen, zoals duofietsen, rolstoelfietsen, enzovoort. Voorts kunnen andere activiteiten plaatsvinden die het bereiken van de doelstelling ondersteunen.

6.6 Geldmiddelen
De geldmiddelen van de stichting bestaan uit:

  • donaties;
  • subsidies en sponsorgelden;
  • verkrijgingen krachtens erfstelling, legaat, schenking of gift;
  • de inkomsten en revenuen die de stichting verkrijgt door de van haar uitgaande activiteiten
    en de exploitatie van haar bezittingen;
  • overige baten.

7. Statuten en uittreksel van KvK

Deze zijn separaat bij het bestuur op te vragen.